(最終更新日:2017-06-30 15:13:36)
  イシマル ヨシロウ   ISHIMARU YOSHIRO
  石丸 喜朗
   所属   農学部
   職種   専任准教授
■ 著書・論文
1. 著書  おいしさの科学的評価・測定法と応用展開 (共著) 2016/09
2. 著書  Molecular genetics of dysregulated pH homeostasis (共著) 2014/10
3. 著書  新・櫻井総合食品事典 (共著) 2012/08
4. 論文  Spontaneous bilateral cervical internal carotid and vertebral artery dissection in a Japanese patient without collagen vascular disease with special reference to single-nucleotide polymorphisms. (共著) 2016/08
5. 論文  分子細胞生物学 第7版 (単著) 2016/08
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■ 学会発表
1. 2016/06 Catecholamines facilitate fuel expenditure and protect against obesity via a novel network of the gut-brain axis in transcription factor Skn-1-deficient mice.(International Symposium on Olfaction and Taste)
2. 2016/03 Catecholamines facilitate fuel expenditure and protect against obesity via a novel network of the gut-brain axis in transcription factor Skn-1-deficient mice.
3. 2016/03 転写因子Skn-1欠損マウスにおける腸脳軸ネットワークを介したカテコールアミンのエネルギー亢進・抗肥満作用(日本農芸化学会)
4. 2015/09 Loss of brush cells in the gastrointestinal tract alters energy metabolism in Skn-1-deficient mice(European Chemoreception Research Organization)
5. 2014/11 Loss of gastrointestinal brush cells in Skn-1-deficient mice reduces insulin secretion.(International Symposium on Molecular and Neural Mechanisms of Taste and Olfactory Perception)
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■ 教育上の業績
●教育内容・方法の工夫(授業評価等を含む)
1. 2015/09~ 教養学部の「全学自由研究ゼミナール(「茶わんの湯」から最新の科学を考える)」(学部1, 2年生科目)の講義において、味覚テストを取り入れ、体験型の講義を実現した。東京大学
2. 2008/04~2013/03 マネジメント学部の「バイオテクノロジー論」(学部3, 4年生科目)の講義において、味覚テストを取り入れ、体験型の講義を実現した。跡見学園女子大学
●作成した教科書、教材、参考書
1. 2016/09 おいしさの科学的評価・測定法と応用展開
2. 2014/10 Molecular genetics of dysregulated pH homeostasis
■ 研究課題・受託研究・科研費
1. 2016/04~2019/03  小腸刷子細胞に発現する受容体の生理機能の解明と阻害物質の探索 科学研究費助成事業基盤研究B 
2. 2016/04~2019/03  消化管刷子細胞を起点としたエネルギー代謝調節機構の解明 その他の補助金・助成金 
3. 2016/04~2017/03  塩味受容機構の解析 その他の補助金・助成金 
4. 2016/02~  2型免疫応答における刷子細胞頂端部に局在する受容体の機能解明 国内共同研究 
5. 2015/10~  RaPIDディスプレイシステムを用いたオーファン受容体を阻害する特殊ペプチドの探索 国内共同研究 
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