(最終更新日:2020-11-20 13:28:29)
  オサナイ タカシ   OSANAI TAKASHI
  小山内 崇
   所属   明治大学  農学部
   職種   専任准教授
■ 著書・論文
1. 2020/06 論文  Simultaneous increases in the levels of compatible solutes by cost-effective cultivation of Synechocystis sp. PCC 6803. Biotechnology and bioengineering 117(6),pp.1649-1660 (共著) 
2. 2020/02 論文  Malic Enzyme Facilitates d-Lactate Production through Increased Pyruvate Supply during Anoxic Dark Fermentation in Synechocystis sp. PCC 6803. ACS synthetic biology 9(2),pp.260-268 (共著) 
3. 2019/08 論文  Increased polyhydroxybutyrate levels by ntcA overexpression in Synechocystis sp. PCC 6803 ALGAL RESEARCH-BIOMASS BIOFUELS AND BIOPRODUCTS 41 (共著) 
4. 2019/07 論文  Biochemical characterisation of fumarase C from a unicellular cyanobacterium demonstrating its substrate affinity, altered by an amino acid substitution. Scientific reports 9(1),pp.10629-10629 (共著) 
5. 2019/04 論文  Citrate synthase from Synechocystis is a distinct class of bacterial citrate synthase. Scientific reports 9(1),pp.6038-6038 (共著) 
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■ 教育上の業績
●教育内容・方法の工夫(授業評価等を含む)
1. 2015/10/01~ 授業に科学に関する英語リスニングを導入
2. 2015/04/01~ 短時間での文章作成能力の向上を図る
■ 職務上の実績
●実務の経験を有する者についての特記事項
1. 2015/09/01~2017/08/31 農学部広報委員
●その他職務上特記すべき事項
1. 2017/01 Evaluation of Dr. Li for promotion to Associate Professor
■ 研究課題・受託研究・科研費
1. 2016/10~  プロトン駆動力による細胞内代謝制御 競争的資金等の外部資金による研究 
2. 2013/10~  転写と時計の改変によるラン藻炭素源供給の量的緩和とコハク酸生産 競争的資金等の外部資金による研究 
■ ホームページ
   http://www.isc.meiji.ac.jp/~tosanai/site0001/index.html
■ メールアドレス
  kyoin_mail
■ 取得特許
1. 2017/07/20 食品、食品の加熱処理方法、フィコシアニンの製造方法、有機酸の製造方法、及び水素の製造方法(特開2017-123816) Link
2. 2017/04/13 有機酸の製造方法(特開2017-70252) Link
■ 科研費研究者番号
60512316